امروز : 30 فروردين 1398::02:03
کد خبر : 2431
چهارشنبه 03 آذر 1395 - 23:29

در برنامه ثریا مطرح شد؛

«تراریخته» از زبان نمایندگان دولت و منتقدان آن در ثریا

پایگاه صهیون‌پژوهی تیه: هنوز مباحثه میان طرفداران استفاده از مواد غذایی تراریخته و مخالفان آن بالاست. بعد از مدتها ویژه برنامه‌ای در شبکه یک با حضور سخنگویان اصلی این جریان در دولت فعلی و اساتید منتقد دانشگاه متخصص در زمینه بیوتکنولوژی و دامپزشکی و بیوشیمی برگزار شد که زحمت این کار را مثل همیشه برنامه انقلابی و خوب ثریا پوشش داد.برای سلامتی مردم، باید از همه عناوین گذشت و با یک حلاجی عاقلانه به نتیجه کامل و صحیح رسید. این نتیجه زمانی اثرگذار خواهد بود که منافع مالی افراد ذی صلاح از ماجرای تراریخته گرفته شود.

گزارش مفصل پایگاه تیه از مناظره موافقان و مخالفان استفاده از تراریخته‌ها در برنامه ارزشمند ثریا با حضور نماینده وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و دو استاد منتقد دانشگاه (بخش اول)

«تراریخته» از زبان نمایندگان دولت و منتقدان آن در ثریا

به گزارش خبرنگار سرویس علم و فلسفه پایگاه صهیون‌پژوهی تیه، برنامه ثریا در تاریخ ششم آبان 1395 به بحثی مناظره‌وار درباره مصرف مواد دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته‌ها) پرداخت. در این برنامه، دکتر بابک ناخدا، دکتر علی متولی زاده اردکانی، دکتر محمد مهدی خورشیدوند و دکتر اسکندر امیدی نیا حضور داشتند و مباحثاتی را مطرح کردند. ذکر این نکته لازم است که از جمله برنامه‌های خوب و واقع‌بینانه تلویزیون، برنامه «ثریا» است که بدون هیچ تعارف و اغماضی، به بررسی واقعیت های اتفاقات پیرامون کشور عزیزمان ایران می‌پردازد و هدفی جز پیشرفت کشور و جهان اسلام ندارد، لذا سیاه نمایی در این اثر تلویزیونی فاخر جایی ندارد گرچه به مشکلات و اسیب‌ها نیز می‌پردازد. این برنامه چهارشنبه ها  ساعت 23 از شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران، پخش می‌شود. اولین قسمت از گزارش کامل این برنامه درباره تراریخته‌ها، تقدیم می گردد.

تیه / تراریخته / ثریا / دشمن شناسی

مقصودی (مجری برنامه): سلام عرض می کنم. موضوع امشب بسیار مهم است، بحث امنیت غذایی و محصولات تراریخته یا محصولات دستکاری ژنتیک شده یا اصلاح ژنتیک یافته، همه عبارتی است که درباره آن به کار می‌برند و در رسانهها همه درباره آن صحبت می‌کنند. با توجه به اهمیت موضوع امینت غذایی و اینکه ما وارد کننده بیش از نیمی از غذای اساسی‌مان هستیم، موضوع امنیت غذایی بسیار مهم است و راهکارهایی که ما بتوانیم در این محصولات به خود کفایی برسیم، خیلی مهم است و یکی از راهکارهایی که مطرح شده بحث استفاده از فناوری‌های روز در این حوزه است. یکی از شاید ده‌ها فناوری مهم و مطرح شده, فناوری تراریخت است، که می‌خواهیم راجع به فرصت‌ها و تهدیدهای محصولات تراریخته صحبت کنیم و ببینیم طرفین بحث چه می‌گویند و نظر دولت محترم، دستگاه‌های مختلف و کارشناسان چیست؟

مهمانان این برنامه را معرفی می‌کنم، دکتر بابک ناخدا به عنوان نماینده وزارت جهاد کشاورزی در برنامه ثریا است. عضو هیئت علمی و رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشکده بیوتکنولوژِی‌کشاورزی ایران هستند

مناظره بین طرفداران و منتقدان و مخالفان تراریخته- برنامه ثریا- سایت تیه

دکتر اسکندر امیدی نیا به عنوان نماینده وزارت بهداشت تشریف دارند که استاد تمام انیستیتو پاستور ایران هستند در رشته بیوتکنولوژی، مشاور ایمنی زیستی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری کشور و عضو کمیته تخصصی ایمنی زیستی وزارت بهداشت که عرض شد به عنوان نماینده وزارت بهداشت حضور دارند. 

دکتر علی متولی زاده اردکانی دبیر انجمن زیست فناوری سلامت ایران، دکترای ژنتیک و فوق دکترای زیست فناوری از آمریکا هستند.

دکتر محمد مهدی خورشیدوند پژوهشگر و استاد دانشگاه که از اساتید بسیجی حوزه کشاورزی هستند، دامپزشکی خواندند و تخصص انگل شناسی دارند.

اجازه بدهید با آقای دکتر ناخدا شروع کنیم که شاید متولی‌تراز همه در این حوزه باشند، مردم آشنایی کمی با موضوع تراریخته‌ها دارند و علی‌رغم بر چسب گزاری‌ها اصلاً نمی‌دانند که داستان چیست؟ برای مردم توضیح دهید که فناوری تراریخته چه هست و چه کاری می‌کند؟

 

تیه / تراریخته / ثریا / دشمن شناسی

 

دکتر ناخدا: ضمن تشکر بابت این که به عنوان نماینده جهادکشاورزی فرصتی به بنده دادید، قبل از هرچیز اصلاح می‌کنم که صحبت‌های زیادی می‌شود و اصطلاحات زیادی برای این فناوری به کار می‌رود. از مورادی که هست بحث دستکاری است. معمولا واژه دستکاری را از افرادی به کار می‌برند که در جبهه مقابل هستند و با این فناوری مخالفت می‌کنند. اکثراً به ترم‌های کارشناس مراجعه بفرمایید از اصطلاحات ژنتیک ایمپرومنت یا ژنتیک اینهنست‌من استفاده می‌کنند که دقیقاً واژه مهندسی درونش هست و در راستای اهداف اصلاح گیاه است برای بهبود شرایطی که دارد، ولی گیاهان تراریخت یا مهندسی ژنتیک شده, بهترین ره‌آورد دانش بشری در حوزه مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی هستند.

می دانید این دانش سابقه خیلی طولانی دارد ولی ما حاصل مجموعه دانش بشری در حوزه زیست شناسی، بیوشیمی و ژنتیک به جایی رسیده که به بشر این قدرت را داده است که بتواند با شناسایی ژن‌ها و محصول این ژن‌ها و با اصلاحاتی که در این مجموعه انجام می‌دهد و با بهره‌گیری از موجودات زنده بتواند صفات برتری را به موجودات مورد نظر منتقل کند که در این زمینه بحث گیاهان است. چون ما زمینه‌های مختلف در بحث بیوتکنولوژی داریم و صفات برتر را در این گیاهان ایجاد کند که بهشان قدرت بیشتری برای تحمل شرایط سخت محیطی یا برای مقاومت با آفت یا علف‌کش‌ها را می‌دهد. این ارزش افزوده برای کشاورزی دارد.

می دانید که ما الآن با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی- شرایط خیلی سخت حاکم شده و مرتب هم به سمت سخت‌تر شدن می‌رود و تنش‌های محیطی زیادی را تحمل می‌کند، چطوری از این دانش بیوتکنولوژیکی اصلا این زیست فناوری استفاده می‌کنیم. اگر بخواهیم خیلی خلاصه تعریفی از زیست فناوری بدهم. بیوتکنولوژی در واقع دانش استفاده از موجودات زنده برای ایجاد ارزش افزوده است. اگر برگردیم به دوران قدیم، پدربزرگان و مادربزرگان ما به نوعی بیوتکنولوژی را در زندگی روزمره‌شان استفاده می‌کردند، آن چیزی که الآن بحث ماست.

مقصودی: درباره ذرت تغییر ژنتیک یافته یا GMO چه اتفاقی درونش می‌افتد که مزیت ایجاد می‌شود؟

دکتر ناخدا: آن چیزی که مد نظر ماست بحث بیوتکنولوژی پیشرفته یا مدرن است که فصل‌الخطاب این موضوع بحث DNA  نوترکیب است. یعنی دانشمندان با توجه به سابقه‌ای که از دانش ژنتیک، بیوشیمی و زیست شناسی داشتند, توانستند طوالی‌های ژنتیکی را پیدا کنند که یک ژن، طوالی است از بازهای مختلف و این ژن می‌تواند یک صفت را منتقل کند یا در ترکیب شدن با بقیه ژن‌ها در یک شبکه ژنی مجموعه صفاتی را ایجاد کند مثل عملکرد یا تولید! یعنی برآیند آنها می‌شود. ما با شناسایی این ژن و آن طوالی از این تک بازها که می‌توانند آن صفت را ایجاد کنند یا به آن ژن توانایی بدهند که محصولی را تولید کند، این محصول بیاید صفتی را در گیاه یا در جانور ایجاد کند، توانسته عوامل مختلف در سر راهش که عاملی دارد به نام پیش‌بر که باعث میشود ژن بیان شود و عاملی در انتهایش دارد که ترمینیتور است که باعث استاپ شدنش می‌شود.

این را ما توانستیم از طریق فناوری مهندسی ژنتیک هر گیاه یا موجود هدف منتقل کنیم تا آن صفت مدنظر خودمان را ایجاد کنیم، در رابطه ذرت با پرسیدید و ذرت‌هایی که موجود است بیشتر به  BT یا مقاوم در برابر علف‌کش شناخته می‌شود. ذرت‌هایی هستند که هر دوی این صفت را با هم دارند. ذرت BT ژنی از باکتری گرفته که به این گیاه کمک می‌کند و ما آن را منتقل کردیم به آن گیاه تا بتواند درون خودش پروتئینی را تولید کند که این پروتئین توسط حشرات آفت قابل هضم نیست و نمی‌تواند استفاده کند.

مقصودی: از برگ و ساقه گیاه ذرت ترشحاتی می‌شود که برای حشرات مثل سم می‌ماند، پروتئین‌هایی که نقش سم را برای حشره دارد و آن آفت را می‌کشد.

دکتر ناخدا: ترشحات صورت می‌گیرد، وقتی ژن درون گیاه منتقل می‌شود، مکانیسم‌هایی صورت می‌گیرد که این گیاه در کنار پروتئین‌ها و مواد دیگر که درون خودش تولید می‌کند، فرآیند یا محصول عمل یک ژن درون هسته سلول یک پیام رسان است، این پیام رسان به داخل فضای داخلی سلول می‌آید. آنجا پروتئین بیان می‌شود که توسط حشره آفت که کرم برگ خوار یا ساقه خوار ذرت است، توسط آن لارو حشره که لارو پروانه است, قابل هضم شدن نیست، چون PH در معده‌اش قلیایی است و آنجا نمی‌تواند هضم کند و لارو در همان سنین اولی از بین می‌برد و نیاز به سم نداریم.

 

تیه / تراریخته / ثریا / دشمن شناسی

 

مقصودی: ذرت ما در مقابل آن سم که به گیاه می زنیم آن ذرت ها مقاوم می شود و علف های هرز هم نابود می شود.

دکتر ناخدا: الآن که علف‌کش استفاده می‌شود، بی خطر است و انرژی برای موجودات دیگر ندارد, چون روی مکانیسم فتوسنتز اثر می‌گذارد باعث می‌شود که آن گیاهی که حاوی آن ژن تحمل و علف کش است صدمه نبیند ولی بقیه علف‌هایی که آن ژن را ندارند کنترل می‌شوند.

مقصودی: بنده می‌خواهم موضع جهاد کشاورزی در مقابل واردات محصولات تراریخته، واردات بذر تراریخته و تولید محصولات تراریخته بفرمایید.

دکتر ناخدا: وزارت جهاد کشاورزی از کاربرد فناوری و تکنولوژی‌های پیشرفته در حوزه کشاورزی به شدت دفاع می‌کند و کشاورزان را سوق می‌دهند به سمت استفاده از فناوری! هدف این است که کشاورز بتواند با دانش محصول را تولید کند و از نهاده‌ها بهتر استفاده کند و این در راستای توسعه پایدار و کشاورزی پایدار است. کشاورز بتواند نهاده‌ها را به نحو موثرتری استفاده کند و حفظ محیط زیست داریم. در این راستا وزارت جهاد کشاورزی از هر فناوری که بتواند کمک کند به افزایش بهره‌برداری نهاده‌ها به خصوص نهاده‌هایی مثل آب.

وزارت جهاد کشاورزی با تولید داخلی محصولات تراریخته موافق است و تقویت می‌کند، درباره واردات هدفمان این است که در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی که بحث درون‌زا و برون‌نگری مقام‌معظم‌رهبری همیشه تاکید می‌کند، این است که همیشه تولید داخل داشته باشیم ولی با توجه به شرایط و روندی که در تحقیقات دارد، مدت زمانی که طول می‌کشد تا این گیاه اصلاح شود، وزیر جهاد کشاورزی هم به این موضوع همیشه اشاره کرده و دو موضوع از صحبت‌های آقای حجتی می‌توان درک کرد که فعلا نداریم این نیست که افتخاری هست، چرا که بر اساس قانون ایمنی زیستی دولت موظف به تولید محصولات تراریخته در داخل کشور شده است.

مقصودی: وزارت بهداشت را همه مردم مسئول سلامت خودشان می‌دانند و شما هم در کمیته ایمنی زیستی وزارت بهداشت هستید و در بسیاری از مجامع جهانی نماینده وزارت بهداشت بودید، همان سوالی که عرض کردم- موضع وزارت بهداشت در خصوص سلامت محصولاتی که وارد می‌کنیم، به عنوان محصولات نهایی مثل دانه‌های روغنی، کنجاله سویا، ذرت و ... در مورد واردات بذر و در مورد تولیدش. چون در این مورد مواضع متفاوتی از مسئولین وزارت بهداشت دیدیم.

دکتر امیدی‌نیا: با توجه به دستاوردهای دنیا در حوزه تراریخته، رخدادهایی که -تراریخته و محصولات تراریخته شده اقیانوس- بر حسب رخداد می‌توان تقسیم‌بندی کرد، آن رخدادهایی که بر اساس مقررات جهانی و قوانین جهانی، ارزیابی مخاطرات را عبور کرده و داشته و بالطبع مجوز دارد، براساس چهار چوب بررسی و قوانین و مقررات، فکر می کنم بهتر است مقدمه کوچک روی قوانین و مقررات داشته باشیم. براساس مقررات و قوانین بالا دستی داریم که قانون ایمنی زیستی از سال 88 ابلاغ شده و این سکه جواهر نشان زیست فناوری روی دیگرش قانون ایمنی زیستی کارتاهنا هست که 83 مجلس تصویب کرد و بر اساس این پروتکل و قانون ساختار طوری طراحی شده است که چند سازمان ذی‌صلاح در ارزیابی این محصول دخیل‌اند که یکی از آن سازمان‌ها جهاد کشاورزی است، وزارت بهداشت است که در قانون شرح وظیفه دارد و سازمان حفاظت از محیط زیست زیر نظر شورای ملی ایمنی زیستی و براساس مرجع ملی ایمنی زیستی و در عین حال تمام این اطلاعات در اتاق BCH که در وزارت علوم قرار گرفته، چون تمام رخداد ها کد بین المللی دارند.

 

تیه / تراریخته / ثریا / دشمن شناسی

 

مقصودی: الان بالاخره میلیون‌ها تن محصول تراریخته وارد می‌کنیم، آیا از نظر وزارت بهداشت مجاز است و شما آزمایشگاهی دارید؟

دکتر امیدی نیا: تمام این رخداد در BCH ثبت ‌شود که یک کریدر جهانی است که کمیته ایمنی زیستی وزارت بهداشت به عنوان یک سازمان ذی‌صلاح ابتدا براساس اطلاعات BCH بررسی‌های اسنادی می‌کند، و بعد راستی آزمایی می‌کند، براساس آزمایشگاه‌هایی که خودش طراحی کرده‌اند، نه الآن از سال 84.

مقصودی: شما آزمایشگاهی دارید که محصولات تراریخته را چک کنید؟ اینکه حیوانی بخورد، بعد از شش ماه یا یک سال سلامت او را بررسی کنید و چک شود؟

دکتر امیدی نیا: این چک نیست در واقع وقتی بررسی اسنادی کنید و رخداد را بررسی اسنادی کنید، آزمایشگاهی است و در عرض یک روز کاری می‌شود فهمیدکه آن رخداد مرتبط است با آن اسنای که ادعا شده. این که آیا رخدادی است که در مدارک به آن اشاره شده، خیلی مهم است که توسط مارکرهایی باشدکه دامی باشد، مباحث انسانی فرق دارد و چون مهندسی می‌شود برای اینکه کیفیت بالاتر برود. این رخداد در آزمایشگاه به راحتی براساس آن زیر ساخت‌ها اجرا شود. بد نیست بدانید که بیوتکنولوژی در جمهوری اسلامی یکی از افتخاراتش این است که اواخر دهه شصت دیسیپلین بیوتکنولوژی در گرید PH.D  را در دنیا برای اولین بار دیزاین کرده،  آن هم به اقتضای اینکه در دفاع مقدس و مشکلاتی که داشتیم، فناوری را می‌دانستیم چقدر مهم است، یعنی در دنیا آن دیسپلین را نداریم.

مقصودی: الآن متاسفانه در بذرها وارد کننده‌ایم.

دکتر امیدی نیا: بذر ربطی به وزارت بهداشت ندارد.

مقصودی: سلامت بذر جایی در آزمایشگاه دارد؟

دکتر ناخدا: وزارت جهاد کشاورزی متولی امنیت غذایی است. جایی که مربوط است به بذر برای تولید محصول برای وزارت جهاد کشاورزی است، وقتی که این تولید می‌خواهد به مصرف غذا چه به صورت خام و چه به صورت فرآوری شده، وزارت بهداشت و درمان و معاونت غذا و دارو وارد می‌شود.

مقصودی: جایی هست تا قبل از اینکه محصول تولید شود اثراتی روی محیط زیست نگذارد؟

دکتر ناخدا: سوال شما دو قسمت باید بشود، قبل از تولید و بعد از تولید! بیوتکنولوژی علمی است که در روش‌های اصلاح نباتات، مثل اصلاح نباتات کلاسیک و حاصل از جهش‌زائی، ببینید که ارزیابی‌های محصول قبل از ورود به بازار صورت بگیرد ولی در بیوتکنولوژی حسنی دارد که نسبت به روش‌های دیگر قبل از اینکه محصول وارد بازار شود، اگر این تست‌ها انجام نشود، از آنجا اجازه ریلیست داده نمی‌شود -صحبتی که دکتر امیدی نیا می‌گویند مربوط به بعد از آن است- یعنی وقتی اینها می‌آیند و کد می‌گیرند و در سایت BCH ثبت می‌شود، یعنی کلیه مراحل بر اساس پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا پاس کرده و تاییدیه‌های لازم را دارد و الان می‌تواند به عنوان غذا مورد استفاده قرار بگیرد و اگر به عنوان کشت باشد, وزارت جهاد کشاورزی آن موقع است که این کار را می‌کند.

مقصودی: پس آقای دکتر الان وزارت بهداشت واردات را کنترل کرده است؟

دکتر امیدی نیا: برای اینکه دنیا تایید کرده، بررسی اسنادی آن رخدادها را راستی آزمایی می‌کنیم، مثلا بچه‌های ما جدا کردن DNA  از روغن که خیلی سخت است، همین را توانستند در آزمایشگاه ما بهینه سازی کنند، زیر ساخت‌های مناسب نه الان که موج تراریخته ایجاد شده بلکه سال ۸۴ که کمیته تخصصی ایمنی زیستی را در وزارت بهداشت طراحی کردیم و چندتا استاد تمام هم عضو هستند، همان موقع این نگاه زیرساختی را به آن داشتیم.

این گزارش ادامه دارد


منبع : اختصاصی پایگاه جامع صهیون پژوهی تیه
کد خبرنگار : 14








chapta
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد
منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.





اردو
تبلیغ کانال
ویژه نامه روز قدس
صوت
فیلم
کاریکاتور
اینفوگرافی
اخبار
پربازدیدترین
پیشنهادسردبیر
همایش ها
محصولات
اساتید